Miljonsatsning på cykelbanor på Dundret

Snart kan skidbacken Dundret sjuda av liv och rörelse även på sommaren. Den nystartade mountainbike-föreningen Dundret MTB har fått drygt fem miljoner kronor av Arvsfonden till att anlägga downhillbanor och en pumptrackbana.
  - Det är fantastiskt! Nu kan vi satsa, säger Catrin Kontio, föreningens sekreterare.

Dundret MTB sökte och fick beviljat maxbeloppet i projektstöd från Allmänna arvsfonden. Dessutom har föreningen fått 600 000 kronor i anläggningsstöd från RF SISU Norrbotten i våras.

Satsningen riktar sig i första hand till barn och ungdomar och alla som gillar att cykla.

För att det ska passa så många som möjligt byggs det ingen extremt svår bana i nuläget men väl två downhillbanor av olika svårighetsgrad. I anslutning till dem kommer även en pumptrackbana byggas, anpassad för både nybörjare och mer avancerade åkare.

En pumptrackbana går till skillnad från downhillbanorna jämns med marken. Med hjälp av sin rörelseenergi ”pumpar” man sig framåt i stället för att trampa.

Banorna ska kunna nyttjas – både organiserat och spontant – av Dundret MTB, andra föreningar, skolor och allmänheten.

- Det här är för alla! Vi har fått mycket fin respons, folk i alla åldrar tycker det är kul.

Redan nu har föreningen börjat projektera i samråd med Dundret Lapland. Riktlinjer för säkerheten finns och därför kopplas experter in.

- Det som kostar mest med att bygga banorna är själva arbetet med grävmaskiner. Hur fort det går beror på hur det ser ut under marken där de gräver. Men vi satsar på att få anläggningen klar i år. Dundret är en fantastisk plats, för det blir så långa banor!