Emma Johansson, Smilla Gustafsson, Max Älgamo och Viggo Nilsson är fyra unga som tror på en bra framtid i Gällivare.

Ung framtidstro

Allt som händer i Gällivare nu med stora investeringar och en stad i förändring påverkar givetvis också de unga. Och deras livsval. Viggo, Max, Smilla och Emma är fyra ungdomar som står på tröskeln till livet. Och är taggade på att bo kvar.

Max Älgamo är 17 år och går Bygg- och anläggningsprogrammet. Viggo Nilsson är 16 år och går Fordons- och transportprogrammet. Att bygga är Max intresse, förutom att skejta, spela och köra skoter. Han tänker att han ska studera vidare inom Bygg, direkt efter gymnasiet.
- Då blir det kanske att bo ifrån Gällivare ett tag och sedan komma tillbaka. Det finns ju bra jobbmöjligheter här. Sedan blir man säkerligen kvar. Det är bra att bo i en småstad. Man känner de flesta och vet vart allt är.

Viggo gillar att meka med fordon. Han vill bli mekaniker och bo i Gällivare. Hans intressen är fiske, jakt och friluftsliv. Han tycker att det kunde vara mer aktiviteter och utomhussporter för ungdomar och saknar ett utebad. På plussidan tycker han det är att det finns bra fiskevatten och jaktmarker och en skidanläggning på nära håll.

Smilla Gustafsson, 17 år, och Emma Johansson 17 år, är stalltjejer och goda vänner. De känner varandra
sedan barnsben, det gemensamma hästintresset förde dem samman.
- Vi i stallet ställer alltid upp och hjälper varandra med hästarna, det är en fantastisk gemenskap där åldern inte spelar någon roll. Det är här i stallet vi umgås. Visst kan det vara stressigt ibland och svårt att hinna med skolarbetet men man lär sig att ta ansvar, säger de.
Emma går Fordons- och transportprogrammet.
- Ända sedan jag var liten har jag älskat att skruva i bilar med pappa. Nu vill jag ta alla körkort så att jag kan bli lastbilschaufför och köra tunga fordon i gruvan, det är fränt! Jag vill helst köra under jord, säger Emma.
Smilla går Ekonomiprogrammet.
- Jag är inte så praktisk av mig, ha ha. Jag gillar att räkna matte. I framtiden vill jag, jobba på kontor, bli åklagare eller något annat spännande. De vill ju ha kvinnlig arbetskraft nu i Gällivare så jag ser en framtid och tror jag kommer få jobb här.
- Storstaden har inte så mycket som lockar. Det är skönt att ha sina nära och kära på samma plats, säger Smilla.
- Ja, det känns bra att bo i en stad där alla vet vem alla är, säger Emma.
Närheten till naturen är viktig för båda två.
- Här är det nära till både fjällen och skogen. Jag gillar att grilla och plocka bär, säger Emma.
- Det är en sådan frihetskänsla att åka ut till stugan och bara vara... och slappa, säger Smilla.

Nu återstår att se om Gällivares strålande framtidsutsikter får fler att tänka som de här fyra kring att bo och leva i kommunen.